Att ändra eller följa sitt sinnestillstånd

IMG_4617

Som i allt annat gäller det att hitta en balans mellan att påverka/förbättra och att bara acceptera. Ibland finns allt att vinna på att vända nedstämdhet till glädje. Ibland behöver vi känna en negativ känsla för att lära oss något och på så sätt bli starkare. 

Något jag naturligtvis vetat om länge är att humöret går upp och ner, men sedan en tid tillbaka har jag insett vikten av mitt humör, eller min sinnesstämning.

Jag har märkt att jag ofta själv kan påverka mitt humör. Om jag känner mig nere kan jag tänka eller göra något som får mig på bättre humör. Jag kan med enkla knep stärka mig själv och är tacksam för att jag lärt mig den möjligheten.

Men det går inte alltid att påverka sinnesstämningen, ibland vill den säga mig något och jag behöver lyssna.

Att hitta balansen mellan att å ena sidan med mental träning, eller tankens kraft, ändra humöret och att å andra sidan följa de naturliga energiflödena är inte lätt. Jag har tränat och tror jag har förstått skillnaden. Om jag har ett negativt sinnestillstånd, känner att jag vill ändra det till något positivt och jag faktiskt kan ändra det för mig negativa förhållningssättet ganska enkelt med tankens kraft så har jag allt att vinna på det. Om jag däremot känner ett visst motstånd till att ändra mitt sinnestillstånd och det inte fungerar trots flera försök; då finns det en anledning till det. Jag kanske behöver lära mig något om mig själv eller bara ta det lugnt.

Idag är jag trött, riktigt trött. Det kom smygande redan igår. Först försökte jag vända tröttheten. Jag ville känna den starka energi jag känt de senaste dagarna, den som får mig känna mig oövervinnlig. Men den ville liksom inte ge med sig. Det är en trötthet som tar tag i hela mig, hela vägen inifrån och ut. Och jag inser; det är bara att följa tröttheten. Jag låter den ta plats. Jag accepterar att idag är en dag för vila. När tröttheten är så total finns inget annat att göra än att anpassa mig. Jag känner att jag behöver vila. Det är skönt att bara vara och jag njuter av en dag i stillhet. Allt annat får vänta tills energin är tillbaka.

Lyssnar du på din kropp och ditt sinnestillstånd?